Festival 2022.

Konkurs za Zlatnu strunu Smedereva 2022. godine

Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem mejla: zlatna.struna.spj@gmail.com

Nagrada Zlatna struna se dodeljuje jednom godišnje jednoj osobi za najbolji rukopis neobjavljenih pesama pristiglih na konkursu. Za nagradu mogu konkurisati isključivo autori koji stvaraju na srpskom jeziku. Autori na konkurs treba da pošalju 30 do 50 neobjavljenih pesama, odštampanih u četiri primerka, iskucanih ćiriličnim pismom na srpskom jeziku. Pesme se potpisuju isključivo šifrom. Zajedno sa pesmama nepohodno je dostaviti razrešenje šifre zapečaćeno u posebnoj koverti. Razrešenje treba da se nalazi u istoj koverti gde i pesme.

Razrešenje šifre mora da sadrži:
- ime i prezime autora i šifru kojom je potpisan rukopis;
- adresu prebivališta;
- kontakt telefon i imejl adresu;
- stvaralačku biografiju, ne dužu od 1000 karaktera.

Rukopise slati na adresu: Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen Karađorđeva 5-7, poštanski fah 118, 11300 Smederevo; sa naznakaom: za nagradu Zlatna struna

Rok za prispeće rukopisa je 15. maj 2022. godine.

Nagrada Zlatna struna sastoji se od statuete Zlatna struna (rad akademskog vajara Selimira Jovanovića) i objavljivanja dvojezične zbirke pesama pobednika konkursa. Laureat će biti predstavljen na ovogodišnjem Festivalu, izbor njegovih pesama odštampan u zborniku Festivala Pesnički meridijani Smedereva, dok će zbirka pesama biti objavljena i promovisana na Festivalu 2023. godine.

Autori koji pošalju pesme na konkurs, saglasni su da izbor iz njihove poezije, koji će sačiniti urednik edicije Zlatna struna, budu štampani u navedenoj ediciji 2023. godine.

Konkurs za nagradu Tomislav Stevanović

Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem mejla: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

 

Nagrada Tomislav Stevanović se dodeljuje jednom godišnje jednom pesniku za najbolju pesmu o Smederevu, kao i o svemu onome što se vezuje za ovaj grad (smederevska Tvrđava, vinogorje, vino, Dunav, sela koja mu pripadaju, Karađorđev dud, despot Đurađ, porodica Branković itd.).

Autori, isključivo putem elektronske pošte, treba da dostave do dve svoje neobjavljene pesme napisane isključivo na srpskom jeziku i otkucane ćiriličnim pismom.

Pesme se potpisuju šifrom, a razrešenje šifre šalje kao poseban dokument priključen (atačovan) mejlu u kome su pesme.

Razrešenje šifre treba da sadrži: - ime i prezime, - adresu prebivališta, - kontakt telefon, - adresu elektronske pošte i - stvaralačku biografiju ne dužu od 1000 karaktera.

Autor dostavlja pesme isključivo na i-mejl adresu: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com. Pobednik konkursa će se birati u tri etape:
1. Žiri će odabrati do 30 najboljih pesama, koje će 15. maja biti postavljene na zvaničnoj stranici festivala https://www.facebook.com/pesnicka.jesen/.
2. Od 15. maja do 15. juna biće glasanje na Fejsbuku i svako će moći da glasa za svog favorita lajkovanjem pesme koja mu se najviše dopada.
3. Pet autora, čije su pesme dobile najviše glasova, predstaviće na Festivalu izabrane pesme. Pobednika će odabrati publika glasanjem u sali nakon predstavljanja autora.

Konkurs traje od 3. marta do 15. maja 2022. godine.

Nagrada Tomislav Stevanović sastoji se od plakete Tomislav Stevanović i objavljivanja pesme u zborniku festivala Pesnički meridijani Smedereva.

Konkurs za Zlatni ključ Smedereva 2022. godine

Predlozi se mogu dostaviti na sledeće načine:

– u štampanom obliku poštom, na adresu: Karađorđeva 5–7, P.F. 118, 11300 Smederevo
– lično izvršnom producentu Festivala u zatvorenoj koverti bez naznaka koji autor je nominovan, sa napomenom na koverti: Zlatni ključ Smedereva
– u elektronskom formatu na imejl zlatnikljucsmedereva@gmail.com

Nagrada Zlatni ključ Smedereva je najviše međunarodno pesničko priznanje koje se dodeljuje u Srbiji piscima čitavog sveta. Dodeljuje se jednom godišnje za ukupno pesničko stvaralaštvo.

Ukoliko je pesnik/pesnikinja jednom dobio/dobila nagradu, ona ne može ponovo biti u konkurenciji za njenu dodelu.

Pesnike mogu nominovati:

- izdavači
- udruženja književnika
- udruženja prevodilaca
- prevodioci (članovi prezentativnih udruženja prevodilaca)
- pesnici (članovi reprezentativnih udruženja književnika)
- pojedinci.

Za svaki predlog predlagač je dužan da dostavi:

- biobibliografiju pesnika/pesnikinje
- najmanje 20 pesama predloženog autora na jeziku originala i u prevodu na srpski jezik (ukoliko se radi o inostranom autoru)
- spisak nagrada koje je autor dobio
- isečke iz štampanih medija ili kliping iz elektronskih medija u kojima se govori o autorovom stvaralaštvu
- obrazloženje kandidature ne duže od 3000 karaktera - potpisanu izjava kandidata za nagradu da se prihvata nominacije.
Rok za podnošenje predloga je 15. april tekuće godine. Nagrada Zlatni ključ Smedereva se sastoji od pozlaćene kopije srednjovekovnog ključa Smedereva, novčanog iznosa i objavljivanja dvojezične knjige izabranih pesama laureata.

Gosti pesnici festivala 2022.

babken

Babken Simonjan

Jermenija
bosko-suvajdzić

Boško Suvajdžić

Srbija
dejan-aleksic

Dejan Aleksić

Srbija
dunja-petkovic

Dunja Petković

Srbija
gojko-djogo

Gojko Đogo

Bosna i Hercegovina
ljiljana-gajovic

Ljiljana Gajović

Srbija
milan-todorovic

Milan Todorović

Srbija
mirjana-bulatovic

Mirjana Bulatović

Srbija
rosalba

Rosalba Fantastiko di Kastron

Italija
vlasta-mladenovic

Vlasta Mladenović

Srbija

© 2019 Sva prava zadržana.

Close Menu