ABOUT US

Smederevo is one of the most beautiful and famous Serbian cities. It belongs to the ancient and significant Danubian and Pannonian culture. Smederevo first became the capital of Serbia during the reign of despot (A ruler title in Medieval Serbia, Bulgaria and Greece – unrelated to despotism in that period) Đurađ Branković in the first half of the 15th century. It was a cultural centre of the Medieval Serbia, open to important artists.

Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен“ установљен је 1970. године као суштинска потреба за очувањем поезије и њеном афирмацијом. Фестивал је у протеклих 50 година окупио преко две хиљаде песника из свих крајева света и објавио у едицијама преко четири стотине књига, а фестивалске програме је пратило више од 100.000 посетилаца. Осим најугледнијих песника који долазе по позиву организатора са свих меридијана, пружа се прилика и мање афирмисаним песницима који учествују на конкурсима фестивала, као и завичајним ауторима.

Фестивалски програми се одржавају у модерном здању Центра за културу, просторима средњовековне тврђаве деспота Ђурђа Бранковића, виле „Златни брег“ (летњиковац династије Обреновић), другим установама културе, као и школама, хуманитарним организацијама, градским трговима… О програмима Фестивала, наградама, књигама и учесницима објављено је више од хиљаду и петсто чланака у новинама, радијским и телевизијским емисијама, као и књижевним листовима и часописима на српском и двадесет и седам страних језика.

Верујем у песничку обдареност нашег народа. Сви смо у души песници. И неће бити кризе поезије док на овакве приредбе оволико света долази.

Desanka Maksimovic

Serbian poetess

Фестивали поезије развијају пријатељство између писаца и публике, старијих и млађих песника. На њима се могу упознати фини сањари за које се до тада није чуло.

Dobrica Eric

Serbian poet

Био сам гост и на ранијим фестивалима „Смедеревске песничке јесени“. Да није оваквих фестивала поезије не бих знао за многе представнике наше савремене поезије. Ако би требало бранити фестивале ја бих сигурно био у првим борбеним редовима. Захваљујући њима људи упознају бројне знане и незнане наше песнике.

Dusko Trifunovic

Serbian poet

© 2019 All rights reserved.

Close Menu