О НАМА

Смедерево је један од најлепших и најславнијих српских градова; припада веома старој и значајној култури Подунавља и Паноније. Први пут је постало престоница Србије у време српског деспота Ђурђа Бранковића у првој половини петнаестог века. Културно је средиште средњoвековне Србије, отворено за значајне уметнике.

Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен“ установљен је 1970. године као суштинска потреба за очувањем поезије и њеном афирмацијом. Фестивал је у протеклих 50 година окупио преко две хиљаде песника из свих крајева света и објавио у едицијама преко четири стотине књига, а фестивалске програме је пратило више од 100.000 посетилаца. Осим најугледнијих песника који долазе по позиву организатора са свих меридијана, пружа се прилика и мање афирмисаним песницима који учествују на конкурсима фестивала, као и завичајним ауторима.

Фестивалски програми се одржавају у модерном здању Центра за културу, просторима средњовековне тврђаве деспота Ђурђа Бранковића, виле „Златни брег“ (летњиковац династије Обреновић), другим установама културе, као и школама, хуманитарним организацијама, градским трговима… О програмима Фестивала, наградама, књигама и учесницима објављено је више од хиљаду и петсто чланака у новинама, радијским и телевизијским емисијама, као и књижевним листовима и часописима на српском и двадесет и седам страних језика.

Верујем у песничку обдареност нашег народа. Сви смо у души песници. И неће бити кризе поезије док на овакве приредбе оволико света долази.

Десанка Максимовић

песникиња

Фестивали поезије развијају пријатељство између писаца и публике, старијих и млађих песника. На њима се могу упознати фини сањари за које се до тада није чуло.

Добрица Ерић

песник

Био сам гост и на ранијим фестивалима „Смедеревске песничке јесени“. Да није оваквих фестивала поезије не бих знао за многе представнике наше савремене поезије. Ако би требало бранити фестивале ја бих сигурно био у првим борбеним редовима. Захваљујући њима људи упознају бројне знане и незнане наше песнике.

Душко Трифуновић

песник

© 2019 Сва права задржана.

Close Menu