Фестивал 2022.

Конкурс за Златну струну Смедерева 2022. године

За све додатне информације можете се обратити путем мејла: zlatna.struna.spj@gmail.com

Награда Златна струна се додељује једном годишње једној особи за најбољи рукопис необјављених песама пристиглих на конкурсу. За награду могу конкурисати искључиво аутори који стварају на српском језику. Аутори на конкурс треба да пошаљу 30 до 50 необјављених песама, одштампаних у четири примерка, искуцаних ћириличним писмом на српском језику. Песме се потписују искључиво шифром. Заједно са песмама непоходно је доставити разрешење шифре запечаћено у посебној коверти. Разрешење треба да се налази у истој коверти где и песме.

Разрешење шифре мора да садржи:
- име и презиме аутора и шифру којом је потписан рукопис;
- адресу пребивалишта;
- контакт телефон и имејл адресу;
- стваралачку биографију, не дужу од 1000 карактера.

Рукописе слати на адресу: Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен Карађорђева 5-7, поштански фах 118, 11300 Смедерево; са назнакаом: за награду Златна струна

Рок за приспеће рукописа је 15. мај 2022. године.

Награда Златна струна састоји се од статуете Златна струна (рад академског вајара Селимира Јовановића) и објављивања двојезичне збирке песама победника конкурса. Лауреат ће бити представљен на овогодишњем Фестивалу, избор његових песама одштампан у зборнику Фестивала Песнички меридијани Смедерева, док ће збирка песама бити објављена и промовисана на Фестивалу 2023. године.

Аутори који пошаљу песме на конкурс, сагласни су да избор из њихове поезије, који ће сачинити уредник едиције Златна струна, буду штампани у наведеној едицији 2023. године.

Конкурс за награду Томислав Стевановић

За све додатне информације можете се обратити путем мејла: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

 

Награда Toмислав Стевановић се додељује једном годишње једном песнику за најбољу песму о Смедереву, као и о свему ономе што се везује за овај град (смедеревска Тврђава, виногорје, вино, Дунав, села која му припадају, Карађорђев дуд, деспот Ђурађ, породица Бранковић итд.).

Аутори, искључиво путем електронске поште, треба да доставе до две своје необјављене песме написане искључиво на српском језику и откуцане ћириличним писмом.

Песме се потписују шифром, а разрешење шифре шаље као посебан документ прикључен (атачован) мејлу у коме су песме.

Разрешење шифре треба да садржи: - име и презиме, - адресу пребивалишта, - контакт телефон, - адресу електронске поште и - стваралачку биографију не дужу од 1000 карактера.

Аутор доставља песме искључиво на и-мејл адресу: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com. Победник конкурса ће се бирати у три етапе:
1. Жири ће одабрати до 30 најбољих песама, које ће 15. маја бити постављене на званичној страници фестивала https://www.facebook.com/pesnicka.jesen/.
2. Од 15. маја до 15. јуна биће гласање на Фејсбуку и свако ће моћи да гласа за свог фаворита лајковањем песме која му се највише допада.
3. Пет аутора, чије су песме добиле највише гласова, представиће на Фестивалу изабране песме. Победника ће одабрати публика гласањем у сали након представљања аутора.

Конкурс траје од 3. марта до 15. маја 2022. године.

Награда Томислав Стевановић састоји се од плакете Томислав Стевановић и објављивања песме у зборнику фестивала Песнички меридијани Смедерева.

Конкурс за Златни кључ Смедерева 2022. године

Предлози се могу доставити на следеће начине:

– у штампаном облику поштом, на адресу: Карађорђева 5–7, П.Ф. 118, 11300 Смедерево
– лично извршном продуценту Фестивала у затвореној коверти без назнака који аутор је номинован, са напоменом на коверти: Златни кључ Смедерева
– у електронском формату на имејл zlatnikljucsmedereva@gmail.com

Награда Златни кључ Смедерева је највише међународно песничко признање које се додељује у Србији писцима читавог света. Додељује се једном годишње за укупно песничко стваралаштво.

Уколико је песник/песникиња једном добио/добила награду, она не може поново бити у конкуренцији за њену доделу.

Песнике могу номиновати:

- издавачи
- удружења књижевника
- удружења преводилаца
- преводиоци (чланови презентативних удружења преводилаца)
- песници (чланови репрезентативних удружења књижевника)
- појединци.

За сваки предлог предлагач је дужан да достави:

- биобиблиографију песника/песникиње
- најмање 20 песама предложеног аутора на језику оригинала и у преводу на српски језик (уколико се ради о иностраном аутору)
- списак награда које је аутор добио
- исечке из штампаних медија или клипинг из електронских медија у којима се говори о ауторовом стваралаштву
- образложење кандидатуре не дуже од 3000 карактера - потписану изјава кандидата за награду да се прихвата номинације.
Рок за подношење предлога је 15. април текуће године. Награда Златни кључ Смедерева се састоји од позлаћене копије средњовековног кључа Смедерева, новчаног износа и објављивања двојезичне књиге изабраних песама лауреата.

Гости песници фестивала 2022.

babken

Бабкен Симоњан

Јерменија
bosko-suvajdzić

Бошко Сувајџић

Србија
dejan-aleksic

Дејан Алексић

Србија
dunja-petkovic

Дуња Петковић

Србија
gojko-djogo

Гојко Ђого

Босна и Херцеговина
ljiljana-gajovic

Љиљана Гајовић

Србија
milan-todorovic

Милан Тодоровић

Србија
mirjana-bulatovic

Мирјана Булатовић

Србија
rosalba

Росалба Фантастико ди Кастрон

Италија
vlasta-mladenovic

Власта Младеновић

Србија

© 2019 Сва права задржана.

Close Menu