O NAMA

Smederevo je jedan od najlepših i najslavnijih srpskih gradova; pripada veoma staroj i značajnoj kulturi Podunavlja i Panonije. Prvi put je postalo prestonica Srbije u vreme srpskog despota Đurđa Brankovića u prvoj polovini petnaestog veka. Kulturno je središte srednjovekovne Srbije, otvoreno za značajne umetnike.

Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“ ustanovljen je 1970. godine kao suštinska potreba za očuvanjem poezije i njenom afirmacijom. Festival je u proteklih 50 godina okupio preko dve hiljade pesnika iz svih krajeva sveta i objavio u edicijama preko četiri stotine knjiga, a festivalske programe je pratilo više od 100.000 posetilaca. Osim najuglednijih pesnika koji dolaze po pozivu organizatora sa svih meridijana, pruža se prilika i manje afirmisanim pesnicima koji učestvuju na konkursima festivala, kao i zavičajnim autorima.

Festivalski programi se održavaju u modernom zdanju Centra za kulturu, prostorima srednjovekovne tvrđave despota Đurđa Brankovića, vile „Zlatni breg“ (letnjikovac dinastije Obrenović), drugim ustanovama kulture, kao i školama, humanitarnim organizacijama, gradskim trgovima… O programima Festivala, nagradama, knjigama i učesnicima objavljeno je više od hiljadu i petsto članaka u novinama, radijskim i televizijskim emisijama, kao i književnim listovima i časopisima na srpskom i dvadeset i sedam stranih jezika.

Verujem u pesničku obdarenost našeg naroda. Svi smo u duši pesnici. I neće biti krize poezije dok na ovakve priredbe ovoliko sveta dolazi.

Desanka Maksimović

pesnikinja

Festivali poezije razvijaju prijateljstvo između pisaca i publike, starijih i mlađih pesnika. Na njima se mogu upoznati fini sanjari za koje se do tada nije čulo.

Dobrica Erić

pesnik

Bio sam gost i na ranijim festivalima „Smederevske pesničke jeseni“. Da nije ovakvih festivala poezije ne bih znao za mnoge predstavnike naše savremene poezije. Ako bi trebalo braniti festivale ja bih sigurno bio u prvim borbenim redovima. Zahvaljujući njima ljudi upoznaju brojne znane i neznane naše pesnike.

Duško Trifunović

pesnik

© 2019 Sva prava zadržana.

Close Menu