IZDAVAŠTVO

Polazeći od nepobitne činjenice da ono što nije zabeleženo kao da se nije ni dogodilo, Festival je već od 1970. godine razvio plodnu izdavačku delatnost. Od prvog zbornika, objavljenog pod naslovom „Govor pesme zlatouste“ 1970. godine, pa do „Pesničkih meridijana Smedereva“, koji su objavljeni 2018, izašlo je oko četiri stotine knjiga u više različitih edicija. Sve te knjige zajedno predstavljaju svojevrsnu i dobro utemeljenu antologiju Festivala u kojoj su zastupljeni pesnici iz celog sveta, uključujući i zavičajne stvaraoce.

ZLATNI KLJUČ SMEDEREVA

U okviru edicije „Zlatni ključ Smedereva“ svake godine se izdaje knjiga izabranih pesama dobitnika istoimene nagrade. Objavljuje se dvojezično – na maternjem jeziku dobitnika nagrade i srpskom jeziku.

ZLATNI KLJUČIĆ SMEDEREVA

U okviru edicije „Zlatni ključić“ svake godine se izdaje knjiga odabranih pesama dobitnika istoimene nagrade posvećene poeziji za decu.

MERIDIJANI

Od 2005. godine festival izdaje knjige u okviru edicije „Meridijani“. Svake godine se objavi desetak dvojezičnih izdanja odabranih pesama stranih i domaćih pesnika. Pored pesama na srpskom i jednom od svetskih jezika, ova izdanja sadrže i bio-bibliografiju pesnika, fotografiju, kao i pesmu pisanu rukom.

ZLATNA STRUNA

Od ove godine u okviru edicije „Zlatna struna“ dobitniku istoimene nagrade biće objavljena dvojezična knjiga pesama.

ZBORNIK FESTIVALA

U festivalskom „Zborniku“ objavljuju se po dve pesme i bio-bibliografije svih gostiju Festivala, kao i tekstovi o poetskim jubilejima, ali i o samom gradu i Festivalu.

© 2019 Sva prava zadržana.

Close Menu